Volg

Meelopen aan de lijn of los naast je. Dus niet alle tuinen in, poot omhoog voor de reuen. De reu mag niet steeds plassen. Leer hem 1 of 2 keer mag

De hond loopt altijd naast je tenzij je vrij geeft of iets anders zegt.

 

om een duidelijk verschil te hebben tussen volg en vrij kan je dit benoemen. Zo weet je pup dat volg betekent bij- en met je te lopen. Het andere commando is ‘vrij’ en dan mogen ze snuffelen. Jij bent de veiligheid voor de hond dus willen ze bij je blijven.

Als je kijkt naar honden die in een roedel leven, dan moeten ze wel bij elkaar blijven. Dan kan er niet een aan de ene kant gaan snuffelen en de ander aan de andere kant. Ze zijn dan in de ‘volg modus’. Dat kan je zelf ook merken als je aan het wandelen bent. Een goede volgmodus is als de hond met de kop tot de schouderbladen loopt met de oren naar achteren (om eventueel jouw aanwijzingen op te volgen) en de staart ontspannen naar beneden. Sommige hebben van zichzelf een krulstaart dus die zal in een krul staan en als ze zo ontspannen zijn kan die staart ook naar beneden hangen.

 

‘Volg’ zeg je als de pup eerst een commando heeft gekregen zoals wacht of zit. Je wil weer gaan lopen. De pup is naast je en moet even wachten. Wanneer jij gaat lopen zeg je ‘volg’. Dit commando betekent dat de pup echt naast je moet lopen en is het geen tijd om te snuffelen of aan een lange lijn voor je mag lopen. Jij bepaalt het tempo en waar de pup loopt. Zo voorkom je dat de pup elke tuin in gaat, van links naar rechts gaat en je over de pup heen kan struikelen. Je kan de hond zo trainen dat hij een vaste kant heeft. Maar moet wel aan beide kanten kunnen lopen. Het is zelfs zo dat als je regelmatig met een roedel honden wandelt en ze allemaal een eigen plek hebben ze altijd op die plek blijven lopen. Die gaan niet van rechts naar links of steeds stoppen om te snuffelen.