Groeten mens

Het kan zijn dat je iemand tegen komt waar je even mee wil kletsen. Het betekent niet dat je hond ook altijd gelijk aandacht krijgt. Sommige mensen houden niet van honden en je wil wel even kunnen praten zonder dat je hond alle kanten opschiet. Ook is dit een mooie voorbereiding dat je een terrasje kan pakken en je hond gewoon rustig bij je blijft liggen.

Als iemand je hond wil aaien geef je aan dat ze pas mogen aaien als hij rustig is en dan op de borst aaien. Door op de borst te aaien maakt dat jouw hond trots. Aait iemand op de kop dan kan een zelfverzekerde hond corrigeren omdat je boven hem uit wil komen. Een onzekere hond zal eerder weg gaan of in elkaar duiken. Die wil ook niet op de kop worden geaaid.
Zelf ga je door je knieën, doe je je duim in de halsband zodat hij niet omhoog kan komen om te springen en de plek waar je vasthoudt is onder de kop. Je brengt je hond in ‘zit’ en de hond gaat naast of achter je zitten. Zit de hond voor je kan hij jou willen gaan beschermen. Je zet de hond in ‘zit’ omdat het een afwachtende houding is. Pas als je het commando ’vrij’ geeft mag hij de van zijn plek. Niet alle mensen houden van honden dus leert de hond ook dat hij niet op alle mensen mag afstormen. Zeker niet bij kinderen, ongeacht het formaat van de hond.