Hoogtes

We hebben handelingen uitgevoerd die de dierenarts ook zou doen, zoals aan de bek, oren en poten zitten. Ook hebben we de hond van de tafel gehaald wanneer hij/zij in de rust en ontspannen was. Zo hebben ze een positieve ervaring gehad en zullen ze de volgende keer als ze erop komen het ook niet enk vinden. Zo is hoe het brein van een hond werkt.

 

honden kennen letterlijke hoogtes. Sta is de hoogste. Het is een alerte houding, klaar om te gaan. Je gebruikt het bij het afdrogen van je hond, bij de dierenarts op de tafel enz. Maar de hond gebruikt het ook om snel weer verder te lopen of om eerst te kijken wat voor hond eraan komt om dan te kunnen handelen. Dus om op de hond af te gaan of niet.

Je leert het aan door als je hond zit, met een platte hand onder de buik je hond omhoog te helpen. De plek waar je je hand legt is op het deel wat nu nog kaal is bij je pup. Ook kan je onder de buik kriebelen of je zet een beetje druk op de lijn waardoor de hond gaat staan en een stap naar voren zet. Zodra hij met 4 poten stil staat benoem je het commando: ‘sta’.

 

Als een hond ergens hoog van de grond is kan dit best spannend zijn. Ze hebben geen controle meer. Zo zie je dat als een zelfverzekerde hond ineens ergens hoger staat zoals op een bal hij niet meer zo zelfverzekerd is. Hij moet zich focussen om de balans te houden en hij raakt de controle kwijt. Daarom is het een goeie oefening om je hond ook wel eens op een boomstam bijvoorbeeld te laten staan. Maar als er andere honden bij zijn is het oppassen want dan is jouw hond letterlijk hoger dan de anderen en kan er een afwijking in de harmonie ontstaan.