Volg

Je kan hier je eigen commando van maken zoals voet of naast. De bedoeling is dat je hond naast je loopt, los of aan de lijn. Om een idee te hebben wat volg is, de voorpoten van je hond komen ongeveer naast de broeklijn van je broek. Volg betekent letterlijk dat hij naast je loopt en naast je blijft lopen. Het is dus niet de bedoeling dat hij gaat snuffelen, spelen etc. Honden kennen ook een 'volgmodus'. Hun staart is dan laag en ontspannend (een hond met een krulstaart zal hem meestal gewoon in een krul houden), de kop is tot de schouderbladen en de oren zijn naar achter. Hij kijkt niet steeds in het rond en gaat niet harder trekken of van links naar rechts. Loopt je hond dus netjes in de volgmodus kan hij zelfs voor je lopen zonder dat hij je probeert te beschermen. Maar gaat de kop omhoog en oren naar voren met staart hoog dan kan je hem beter naast je zetten. Het leuke is dat je aan de hoogte van de staart kan zien wat er in hem omgaat.

Heeft hij zijn staart hoog is hij zelfverzekerd en wil hij jou beschermen of gaat meer uitdagen en klieren. Heeft hij zijn staart laag dan is hij op jouw gericht, rustig en kent hij zijn plek wat hem zekerheid geeft en het echt nodig heeft.

Als hij bij zijn vaste poep of plasplek is geef je het commando zit, kijk en dan vrij. Nu mag hij snuffelen, behoeften doen etc. Je kan ook even achter hem aan lopen. Maar er zijn regels. Hij mag niet trekken aan de lijn, niet achter katten aangaan etc.

Heb je een reu die graag zijn poot omhoog doet, leer hem dan om maar 1 keer, max 2 keer een grote plas te doen en verder niet. Anders wordt het vlaggen. Daarom is het voor een reu maar eigenlijk voor elke hond mooi als je het commando volg en vrij hebt. Dan weet je hond precies waar hij aan toe is.

Leer je hond ook om aan beide kanten te lopen. Links is de natuurlijke kan van volgen maar stel je wil later gaan fietsen dan moet hij ook aan de andere kant van je lopen. Stel je breekt je arm of hebt in je ene hand een tas is het wel zo fijn dat hij aan beide kanten kan lopen. Op de cursus doen we dat ook.