Wat welke leeftijd

Toch best lastig om te weten wat nu normaal is. Hieronder zie je een richtlijn. Bij de een gaat het sneller en bij de ander duurt het langer. De een heeft veel bij de fokker meegekregen en de ander helemaal niks. Ga dus vooral niet vergelijken maar dit helpt dat je niet bijvoorbeeld met bijna 1 jaar nog 4 tot 5 keer per dag naar buiten moet met je hond. Het zou zonde zijn als je al die tijd er zoveel in hebt geïnvesteerd terwijl het juist niet goed voor de blaas is bijvoorbeeld.

Hieronder staan bepaalde bewegingen beschreven. Dit moet je echt niet eerder doen dan hier staat. De groeischijven zitten de eerste maanden nog niet vast dus als je toch bijvoorbeeld je hond van de bank laat springen kan de hond schade oplopen. Zeker bij honden met dunne poten en een zwaar lichaam in verhouding.

Zwemmen is altijd goed op elke leeftijd. Conditie bouw je op. Dus als je aan het begin al veel doet met je pup moet je dat ook bijhouden. Train je pup ook in het begin niet té veel. Want anders leren ze niet zichzelf te vermaken. Ze plakken dan alleen maar aan jou en jij moet hem vermaken.

In het kopje hieronder 'Een jonge pup uitdaging geven' staan allemaal leuke ideeën wat je kan doen met je pup als ze nog zo jong zijn en toch uitdaging nodig hebben.

Mag je alles uit de bek pakken?

Belangrijk is ongeacht de leeftijd je altijd alles uit de bek van je hond moet kunnen pakken. Regelmatig blijkt het thuis niet goed te gaan. Bespreek dit met de trainer want vaak kan het even na de les geoefend worden en is het probleem makkelijker opgelost dan als je te lang wacht en de hond wordt te fel. Loop je dus ergens tegenaan, vraag dan de trainer voor meer informatie en of je er samen wat aan kan doen.

Traplopen

Traplopen is moeilijk te zeggen wat precies wanneer kan. Het hangt af van de bouw van je hond, is de trap glad, hoe hoog zijn de treden en hoe hoog is je hond. Het belangrijkste is dat je hond rustig de trap af gaat. Bij het naar beneden gaan komt er veel druk op de voorhand te staan. Met het naar boven lopen komt er veel druk te staan op de achterhand. Bij veel traplopen en op de verkeerde manier kan een hond HD oplopen of ED (elleboog). Traplopen moet je ook leren aan je hond. Leer hem de juiste bewegingen te maken om zo de gewrichten niet zwaar te belasten. Je kan het aanleren ergens anders dan thuis zodat ze niet denken dat ze thuis trap mogen lopen. Je ondersteunt op de borst bij het naar beneden komen van de trap. Zo krijgt hij geen klap op de voorhand. 

Uit de auto of van de bank springen

Bij het opspringen in de auto is het met jonge leeftijd bij een zware hond ook een goede optie om hem te leren zijn voorpoten op het eerste stukje van de auto te zetten en dat je hem een kontje geeft om in de auto te helpen. Uit de auto tillen is makkelijker omdat de hond al hoog staat. Voor echt zware honden is een loopplank ook een optie. Veel mensen laten hun zware hond al snel uit de auto springen maar het is echt aan te raden om de pup goed uit te laten groeien en vanaf dan langzaam op te bouwen.

Bij de bank kan je je hond leren eerst de voorpoten naar beneden te laten glijden. Hij hoeft dan alleen met zijn achterpoten nog van de bank af te stappen of glijden. Maar de hond op de bank is zeker als ze jong zijn geen handig idee. Als ze het van pup af aan het al mogen en je koopt een aantal maanden later een nieuwe bank waarbij de hond niet meer op de bank mag is het moeilijk af te leren.

Kunstjes of een balletje gooien

Denk ook aan als je kunstjes wil oefenen je bijvoorbeeld niet te vroeg al je pup laat balanceren op de achterhand en scherpe bochten laat draaien. Ook ballen gooien moet je echt nog niet doen als ze nog heel jong zijn. Er komt zoveel druk op de gewrichten te staan dat schade aan je hond kan geven. Dan kunnen de ouders wel vrij zijn van HD maar je pup kan het nog steeds oplopen.

Een jonge pup uitdaging geven

Zwemmen is voor elke leeftijd goed. Ze kunnen zich niet verstappen en er komt geen enorme druk op de gewrichten te staan, sterker nog het bouwt de spierkracht alleen maar op.

De kop aan het werk zetten maakt een hond veel sneller moe dan fysiek de pup uitdagen. Verstop bijvoorbeeld het voer. Laat ze maar werken voor hun eten. Wij willen ook niet met onze hand opzitten: 'Waar blijft mijn eten?' Zo is het ook met honden. Zeker de slechte eters.
Je kan de basiscommando's aanleren, brokjes verstoppen, eerst alle brokjes op de grond want hoogte is een stuk moeilijker.

Nieuwe plekken ontdekken en socialiseren met nieuwe plekken, dingen, mensen en dieren zoals een kinderboerderij. 

Met andere pups afspreken. Honden speeltuin en ook online kan je honden dates organiseren. 

Verstoppen in het bos. Zo houdt je pup je in de gaten en zal hij minder snel weglopen. Hij moet alleen niet in paniek raken.

Balans oefeningen doen. Dit is ook goed voor de balans, coödinatie en de spier opbouw. 

Speeltje buiten verstoppen. Je pup moet dus leren wachten op afstand, geduld, even alleen zijn terwijl jij weg bent met verstoppen (ook fijn bij het oefenen van alleen thuis zijn)

Wanneer kan je meer doen

Als de groeischijven van je pup dicht zijn kan je rustig dingen op gaan bouwen. Het verschilt per grootte van de hond, ras en ook bij elke hond is het anders. Gemiddeld is dit tussen de 4 en 12 maanden. Dit is een best brede tijd. Bij grotere rassen is dit pas bij de leeftijd van 15 tot 18 maanden.

Hoe weet je dat de groeischijven gesloten zijn

Als je knobbels voelt op bepaalde plekken, zoals bij de knieën, ellebogen, ribben etc. weet je dat de schijven nog niet gesloten zijn. Ga nu dus nog niet teveel doen met je pup! Zodra je voelt dat ze mooi aangesloten zijn kan je langzaam dingen op gaan bouwen. Bij twijfel, vraag dan een dierenarts of assistente

Uit op een dag Aantal keer eten Een trede Uit de auto/van de bank Traplopen Sporten zoals agility
3 maanden 4-8 keer 4 keer nee nee nee nee
4 maanden 4-6 keer afbouwen naar 3 heel rustig nee nee nee
5 maanden 4-5 keer 3 keer heel rustig als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten nee
6 maanden 3-4 keer afbouwen naar 2 niet te hoog als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten nee
7 maanden 3 keer 2 keer niet te hoog als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten nee
8 maanden 3 keer 2 keer ja als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten nee
9 maanden 3 keer 2 keer ja als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten nee
1 jaar 3 keer 2 keer ja als de groeischijven zijn gesloten als de groeischijven zijn gesloten vanaf 1 jaar