Geen druk op de riem

Leer de hond vooral dat het normaal is als er geen druk op de riem zit. Rukken geven is slecht voor de nek dus daarom is het belangrijk dat je een goeie manier leert voor jezelf om geen rukken te geven. Vaak gaat het al automatisch. De riem is om te voorkomen dat de hond wegloopt en om hem te kunnen sturen. Het is verplicht om de hond aangelijnd te hebben maar los gaat het in de meeste gevallen beter omdat ze weg kunnen in geval van nood. Nu zitten ze opgesloten. Daarom is het voor jezelf ook belangrijk de vraag te stellen, mag mijn hond andere honden groeten als hij aan de lijn zit.

Tijdens de cursus leer je dat het alleen mag als je hond het commando ‘vrij’ heeft gekregen. Dan leert hij dat het alleen is als jij het zegt en is het verder gewoon volgen. Dat geeft veel duidelijkheid en houvast voor de hond.

Maar toch wil je hond trekken voor verschillende redenen. Trek hem dan vooral niet terug maar loop achteruit zodat hij je volgt. Het kan zijn dat er dan druk op de riem zit maar door een natuurlijke beweging moet de hond dan wel met je meekomen. Zodra hij met je meeloopt kan je bevestigen dat hij het goed doet. Maar beloon de hond in de rust. Hieronder staan voorbeelden van belonen:

  • Een aai op de borst, niet op de kop
  • Rustig ‘goed zo’ zeggen met je eigen stem, dus geen hoge stem
  • Iets lekkers geven
  • Door van spanning op de riem naar ontspanning op de riem te gaan
  • Door jezelf trots te voelen voelt de hond dat ook

Er mag alleen spanning op de riem staan als je hem meeneemt achteruit of een andere kant op, als je het commando ‘zit’ wil geven en als het echt nodig is, bijvoorbeeld als je hond iets van de grond wil pakken en op deze manier kan je het voorkomen. Let er dus op dat je niet per ongeluk met iemand gaat kletsen en vervolgens de hele tijd met een gespannen riem staat. Mocht je dit lastig vinden want de hond blijft trekken, vraag dan even om raad tijdens de cursus.