Grens met spelen

Hieronder steeds heel veel informatie over grenzen met spelen, gedrag en lichaamstaal. Als je het interessant vindt kan je alles lezen. Zo leer je beter wat er gebeurt in de hondenwereld en kunnen jullie elkaar beter begrijpen. De kopjes staan erboven om snel te zien of je het interessant vindt en waar je meer over wil leren.

Net als mensen hebben ook honden grenzen nodig. Juist van jongs af aan is het belangrijk om je pup te leren tot werk niveau te mogen spelen. Gaan ze daar overheen kan een andere hond onzeker worden, doorslaan door te hoog in zijn energie te komen waardoor het fout kan gaan etc. 

Wanneer gaat het te ver

  • Als een hond bovenop een andere hond gaat staan met kop en staart hoog, heel zelfverzekerd en heel gespannen. Elke beweging die de hond die onderop ligt maakt wordt gecorrigeerd
  • Gaat de onzekere van de 2 de kop en staart verlagen en met een boog proberen weg te lopen zoals hier beneden op de foto
  • Van zich afbijten en vaak in een aanvallende beweging met staart laag en in sommige gevallen tanden laten zien
  • Piepen. Alleen sommige piepen al snel en als er net even te hard wordt gespeeld. In een deel van de gevallen lossen ze het zelf al op
  • Vluchten en daarbij meestal schuilen bij mensen als hij niet bij het baasje kan schuilen

Het bruine hondje laat in zijn lichaamstaal zien dat hij niet meer wil. Hij deinst weg en heeft kop en staart laag. Hij wil ook niet dat de andere hond nog naar zijn kont komt dus het is echt klaar. Het is nu aan de baas van de grijze hond om haar hond weg te halen en een grens te geven.

Hoe geef je een grens

Dit zijn allemaal voorbeelden waarin de hond te ver gaat. Als de hond te ver gaat haal je hem even uit de situatie. Zet hem in zit en wacht tot hij gekalmeerd is. Op het veld is dat moeilijk dus als hij overprikkeld is kan je even op afstand van de andere pups gaan staan. Zodra hij weer rustig is geef je het commando ‘kijk’ en daarna ‘vrij’. Als je hond dan weer te ver gaat doe je het nog een keer. Op deze manier leert hij dat hij tot een bepaalde grens mag spelen. Eindig het spelen wanneer het goed gaat. Dan komt hij de volgende keer ook zo weer terug.

Is het de hond van iemand anders kan je tussen jou en de andere hond gaan staan of proberen weg te sturen. Zo laat je aan je eigen hond zien dat je hem wil beschermen. Maar til vooral je hond niet op en niet met een hoge stem tegen je hond gaan praten.

Voorbeelden van houdingen waarin je ziet dat de hond gekalmeerd is: bek is open, oren ontspannen naar achteren, rechter hond heeft de ogen dicht en de hoogte van de kop is tot de schouderbladen

Soorten spel
Elk ras heeft een eigen manier van spelen. Een Labrador gebruikt graag zijn hele lichaam om tegen een andere hond aan te duwen, een Husky speelt graag met zijn kont, een herder met de bek en ga zo maar door. Leuk is om te kijken hoe jouw hond speelt en wat hem trekt. Ook trekken honden naar elkaar met een bepaalde energie. Je ziet dat een rustige hond meer aangetrokken wordt door een andere rustige hond maar ook honden die uit het buitenland komen trekken elkaar sneller aan. Deze zijn gevoeliger vaak en ook dat trekt weer aan

Wat je ook vaker ziet is dat er een hond boven ligt en de ander onder. Het betekent niet dat de onderste zich overgeeft. Dit heeft onder andere te maken met een voorkeurs houding. Deze zal sneller kiezen om op de rug te liggen tijdens het spelen met andere honden maar ook daarin hangt het weer af met welke hond hij voor zich heeft.

Voorkeur hond om mee te spelen

De ene hond is pittig in het spel en de ander is juist heel zacht en gevoelig. Maar als je 2 pittige honden bij elkaar hebt of juist 2 zachte honden etc. zal je merken dat die het goed met elkaar kunnen vinden. Deze zijn aan elkaar gewaagd en kunnen daardoor lang met elkaar spelen. De ene keer wint de een en de andere keer wint de ander. Maar bij honden waarvan de een heel zelfverzekerd is en de andere juist onzeker is het opletten of de zelfverzekerde niet te fel speelt. Daarom is het belangrijk om naar de lichaamstaal te kijken.
De zelfverzekerde hond die alle signalen van de onzekere hond niet kent of negeert zal bij de andere hond weggehaald moeten worden, in zit en tot rust moeten worden gebracht. Zo leert ook de onzekere hond dat jij hem beschermt als baas. Dus niet door op te tillen om hem fysiek weg te halen van de andere hond. Stel dit gebeurt in het bos kan je de andere hond die steeds maar doorgaat wegsturen, de baas te vragen om zijn hond weg te halen of je kan tussen jouw hond en de andere in gaan staan. Als je hem optilt verhoog je je pup en honden kennen letterlijke hoogtes. Op deze manier gaan honden opspringen en eventueel ook happen. Door het verhogen van je pup krijg je verwarring in de lichaamstaal. Praat daarnaast ook niet met een hoge stem tegen je hond want dan laat je merken dat jij ook onzeker bent en voelt hij de drang om je te moeten beschermen omdat je niet overkomt als stabiele roedel leider en dat wil je niet van je hond vragen want hij weet niet hoe het moet.

Trauma bij je hond voorkomen

Stel een hond pakt jouw hond te hard en gaat piepen of wordt echt gecorrigeerd door een andere hond en het is negatief, vraag de baas dan om samen een stukje te lopen totdat ze ontspannen zijn. Zo voorkom je een trauma. Vliegen ze elkaar nog steeds aan, doe ze dan beide aan de lijn en ga samen lopen waar mogelijk.

Regels tussen pup en volwassen hond

Een pup is jonger dan een volwassen hond en moet respect tonen voor de oudere hond. Gaat de jongste hond letterlijk proberen hoger te komen dan de andere hond door bijvoorbeeld met zijn poten op de rug te leggen mag dat worden gecorrigeerd door de oudere. Vaak worden pups ook gecorrigeerd als ze te druk zijn. Helaas doen dat nog lang niet alle honden. Zolang het nog pups zijn doen de meeste honden niks of op een speelse manier ervoor zorgen dat de pup zich toch gedraagt, maar als ze in de puberteit komen zal je een verschil merken. Maar er zijn heel veel hele zachte honden dus zullen niet zo snel corrigeren.