Loslopen voorbereiding

Elke hond is verschillend. De een is al erg baas gericht en zal altijd in de buurt blijven en de ander is zo gefocust op de andere hond of een bepaalde geur of dier en luistert niet meer. Voor het laatste geldt vooral deze oefening. Je bouwt het in stapjes op. Eerst voorkom je dat je moet roepen en de hond luistert niet. Daarom is het handig om met een lang touw begint die achter de hond aan sleept. Let erop dat er geen handvat aan zit om te voorkomen dat hij ergens achter blijft hangen.

Zodra je zeker weet dat je de hond kan pakken bij de riem ga je pas roepen. Leer hem door bijvoorbeeld te fluiten of gewoon een commando dat hij je aandacht heeft. Je zegt ‘hier’ (de hond komt echt voor je) of ‘kom’ (de hond moet meekomen met jouw richting) en bij niet luisteren handel je. Dit blijf je net zo lang herhalen, in meerdere wandelingen, totdat het goed gaat. Voorkom dat hij wint want dan kan het de volgende keer moeilijker worden en ben je een stapje terug.

Gaat deze stap goed, ook met afleiding, kan je een korter touw aan de hond doen. Jij kan er niet meer op staan maar je hond denkt van wel want er sleept nog wat achter hem en jij voelt je zekerder omdat je toch nog even op de riem kan stappen als het fout gaat. Gaat deze stap ook heel goed en luistert je hond kan je de riem/het touw eraf halen. Gaat het toch niet ga je een stap terug. Op deze manier bouw je het rustig op.

Neem de tijd en maak er een leuke wandeling van door onderweg af en toe de hond te roepen en te belonen als hij even de aandacht voor je heeft (ook wel inchecken genoemd). Je kan achter een boom staan wat vooral in het begin een goeie oefening is. Je kan het commando ‘boom’ gebruiken, de hond laten springen ergens overheen (voor de pups ergens overheen stappen) enz. Zo heeft de hond ook momenten de focus op jouw tijden een wandeling en is hij niet alleen met de omgeving bezig

Voorbereiding en loslopen
Waar je echt op moet letten is dat hij niet steeds wint door niet te luisteren en pas wanneer het hem uitkomt. Weet je dat hij niet luistert kan je beter niet roepen. Maar als hij komt dat je juist dan een geluid maakt om het aan te leren. Uiteindelijk begrijpt hij het geluid en zal hij komen. Dit is vergelijkbaar met als je de voeremmer pakt. Hij herkent het geluid en komt gelijk. Dat geluid betekent eten.
Krijg je hem maar niet bij je kan je ook tijdelijk een lange lijn van  tot 10 meter gebruiken. Elke keer als je roept en hij luistert niet geef je even een zacht rukje aan de lijn als reminder dat hij moet komen. Als je merkt dat het rukje niet meer nodig is en luistert hij als je hem roept kan je proberen om hem los te doen. Wat hierin wel belangrijk is dat je zelf er ontspannen onder bent. Zodra de hond voelt dat je helemaal onzeker bent zal hij veel minder luisteren, waardoor jullie beide een negatief gevoel erbij krijgen. Dus als je er echt klaar voor bent en je weet dat hij luistert kan je hem los doen. Luistert hij toch niet dan ga je gewoon weer een stapje terug door hem weer aan de lijn te doen. Je kan ook eventueel een korte lijn eraan doen. Het gaat de hond erom dat er iets aan de halsband zit.