Loslopen voorbereiding

Elke hond is verschillend. De een is al erg baas gericht en zal altijd in de buurt blijven en de ander is zo gefocust op de andere hond of een bepaalde geur of dier en luistert niet meer. Voor het laatste geldt vooral deze oefening. Je bouwt het in stapjes op. Eerst voorkom je dat je moet roepen en de hond luistert niet. Daarom is het handig om met een lang touw begint die achter de hond aan sleept. Let erop dat er geen handvat aan zit om te voorkomen dat hij ergens achter blijft hangen.

Zodra je zeker weet dat je de hond kan pakken bij de riem ga je pas roepen. Leer hem door bijvoorbeeld te fluiten of gewoon een commando dat hij je aandacht heeft. Je zegt ‘hier’ (de hond komt echt voor je) of ‘kom’ (de hond moet meekomen met jouw richting) en bij niet luisteren handel je. Dit blijf je net zo lang herhalen, in meerdere wandelingen, totdat het goed gaat. Voorkom dat hij wint want dan kan het de volgende keer moeilijker worden en ben je een stapje terug.

Gaat deze stap goed, ook met afleiding, kan je een korter touw aan de hond doen. Jij kan er niet meer op staan maar je hond denkt van wel want er sleept nog wat achter hem en jij voelt je zekerder omdat je toch nog even op de riem kan stappen als het fout gaat. Gaat deze stap ook heel goed en luistert je hond kan je de riem/het touw eraf halen. Gaat het toch niet ga je een stap terug. Op deze manier bouw je het rustig op.

Neem de tijd en maak er een leuke wandeling van door onderweg af en toe de hond te roepen en te belonen als hij even de aandacht voor je heeft (ook wel inchecken genoemd). Je kan achter een boom staan wat vooral in het begin een goeie oefening is. Je kan het commando ‘boom’ gebruiken, de hond laten springen ergens overheen (voor de pups ergens overheen stappen) enz. Zo heeft de hond ook momenten de focus op jouw tijden een wandeling en is hij niet alleen met de omgeving bezig