Spelend volgen

Dit is een leuke manier om met je hond te communiceren, elkaar beter te leren kennen en een band op te bouwen. Jullie gaan samen bewegen. De oefening doe je het liefst zonder riem en kan je overal doen maar liever wel waar je ruimte hebt zoals in de tuin of op een veld of in het bos. 

Je begint met dat de hond je volgt. Zodra hij zijn oren naar voren doet en de focus heeft op iets of iemand anders loopt je ineens achteruit in een uitnodigende houding waardoor hij wordt afgeleid waar hij in geïnteresseerd was en jou gaat volgen. Hierbij kan je op je schoot klappen, de hond even aanraken zodat hij uit de focus is of een bepaald geluid maken. Op deze manier komt de hond weer achter je aan en heeft hij weer de focus op jou.

Je oefent dit ook om de hond te leren dat als jij wil dat hij je volgt hij moet luisteren. Maar nu doe je het spelenderwijs. Als de hond je volgt kan je ook ineens stoppen en 'zit' zeggen. Dat is de perfecte plek en heb je gelijk het commando 'voor'. Vanuit hier kan je 'naast' zeggen en je weg vervolgen.

Deze oefening is voor het aanleren van het 'hier' komen, bij jou blijven, ook al wil hij naar iets of iemand anders, als hij wat onzeker is hij jou op kan zoeken als bescherming (mits je steeds de hond naar je toe haalt als hij onzeker is. Dat is dus wel oefenen), leren jullie met elkaar mee te bewegen want het is echt een oefening dat gaat op instinct en is het dus een goeie voorbereiding op het loslopen.