Fiets

Een fiets is voor veel honden leuk om achteraan te gaan. Het zit in het instinct. Het schiet weg en omdat de achterkant te zien is en wordt het een prooi. Als de hond echt in een obsessie komt kan hij jou niet meer horen dus heeft roepen geen zin. Wat je veel bij herder achtige ziet is dat ze achter de fietser aan willen om de boel bij elkaar te houden. Dit kan dat ene schaap of die ene koe zijn die ineens weg rent. Vaak zie je dat de herder achtige dan ook gaan happen/snappen. Dit doen ze omdat ze het dier normaal happen om bij de rest van de kudde te blijven.

Sommige honden kunnen echt gaan bijten tot bloedens toe. Dit is omdat het echt een obsessie is. Die fietser moet en zal bij de rest blijven. Daarom wil je dit echt voorkomen dat het een obsessie worden. Daarom is het belangrijk om dit te oefenen. Neem dus tijdens de wandeling ook eens de tijd om langs een fietspad te gaan zitten als je merkt dat je hond niet goed reageert op fietsers. Zodra hij met zijn oren helemaal naar voren gaat en zich klaarmaakt om te gaan corrigeer je dat. Geef het commando 'laat' als je ziet dat hij wil gaan. Als hij daar niet op reageert raak je hem aan of draai je hem om.

Tijdens de les zijn we bezig met het oefenen dat een fietser gewoon langs mag komen en het ook normaal is. We maken dus van iets eigenlijk onnatuurlijks iets natuurlijks. En dat heeft tijd en herhaling nodig. Daarom leren de honden tijdens de training dat ze er niet achteraan mogen. Juist omdat je met een groep staat en jouw hond kan zien dat de anderen ook niet gaan waardoor ze van elkaar leren.