Gezondheidscheck

  • Oren

Vooral honden met hangoren kunnen niet altijd even makkelijk hun oren schoonmaken. Als je de hond ziet krabben met de poot in het oor dan is er niks aan de hand. Hij is zichzelf aan het verzorgen. Het moet natuurlijk niet steeds achter elkaar zijn. Je kan zelf ook checken of de oren niet te vol zijn. Veel rassen hebben veel haren in de oren. Als het te vol wordt kan je die er gewoon uit trekken. Begrijpelijk als je dat niet durft. Vraag er dan meer over tijdens de training zodat je het zelf straks bij kan houden.
Ook kijk je of er niet teveel oorsmeer in de oren zit. Als een hond schuin met zijn kop gaat lopen en steeds schudt dan is dat een teken dat er iets in hun oor zit. Het gebeurt vast wel een keer. Dus geen zorgen, er zit gewoon iets dat in het oor irriteert. Leer de hond dus van jongs af aan al dat je bij zijn oren mag zitten.
Honden die veel zwemmen kunnen ook sneller vieze oren krijgen maar als je goed kijkt klemt hij zijn oren tegen zijn kop om het water weg te houden.

Ook kan je de lichaamstemperatuur voelen van de hond. Je voelt aan de binnenkant waar de gehoorgang begint. De lichaamstemperatuur is iets hoger dan die van de mens. In de winter kan je voelen of de hond het niet te koud heeft. Zeker bij honden die geen ondervacht hebben zoals een Boxer, Dalmatiër, Bulldog, Jack Russel korthaar etc. Deze honden moeten echt in beweging blijven of een jasje aan. En in de zomer kan je voelen dat ze het niet te heet hebben en echt binnen moeten gaan liggen om een zonnesteek te voorkomen.

  • Ogen

Bij de ogen komt er wel eens wat traanvocht voor. Dit kan je zo weghalen. Zeker bij honden die veel haren ook in het gezicht hebben is het goed bijhouden en regelmatig wat waren daar wegknippen. Vaak wordt het wat harder en kan je het zo wegvegen. Heb je meerdere honden dan verzorgen ze elkaar ook vaak.

  • Neus

Een gezonde hondenneus is vochtig. Soms zie je dat de neus droog is. Dat is heel vervelend voor een hond aangezien de neus hun belangrijkste zintuig is. En een hond kan een wondje krijgen. Gebeurt dit vaker kan dat stukje op de neus ook nog verkleuren. Maar dat zie je niet vaak

  • Bek

Het is belangrijkste dat jij als baas altijd in de bek mag kijken. De bek is het sterkste wat een hond heeft dus als jij hierin mag dan kent de hond goed zijn plek. Dus niet happen, bek wegdraaien etc. Je kijkt ook of het gebit in orde is. Of bij pups de tanden goed groeien en je let op tandsteen. Dat is een bruin laagje en betekent dat de hond beter zijn tanden moet poetsen. Vooral kleine hondjes kunnen hier last van hebben. Dat zijn grote liefhebbers van zachte dingen eten waardoor de tanden niet mooi gepoetst worden.
Als een hond tijdens het spelen zijn bek ineens open doet en gaat heel heftig met zijn poot in zijn bek betekent het dat er iets in de bek is blijven zitten. Het kan bijvoorbeeld een stokje zijn die als een brug van de ene kies tegen de andere kies zit. En laat nooit je hond de stok als een soort sigaar in de bek houden. Hij hoeft zich maar te verstappen en de stok schiet in de keel.

  • Poten (nagels en kussentjes)

De poten zijn gevoelig en er komt geur vrij. Een hond die op je springt zet zijn geur af op jou. De kussentjes zijn heel gevoelig. Als je hond ineens mank loopt, kijk dan eerst of er niks tussen de poten zit. Blijft de hond nog mank lopen kan er een stukje van het kussentje gescheurd zijn. Je kan er een beetje vaseline bijvoorbeeld op smeren. Je zal merken dat het na een beetje rust een stuk beter gaat. Mocht je de bal graag willen gooien of iets anders, doe dat dan niet op de straat. Dit is echt slecht voor de poten.
In de winter wordt er zout gestrooid voor de auto’s. Alleen is dat niet fijn voor de poten van honden. Ook hier kan je vaseline voor gebruiken.
In de zomer kan de hond droge kussentjes krijgen. Daar is vaseline dan ook goed voor. Als het warm is probeer je vooral in de schaduw te lopen. Asfalt wordt in de zomer heel heet. Voel eens met je hand en bedenk dan dat je hond daar overheen moet lopen.

  • Gewicht checken

Puppy’s mogen een puppybuikje hebben. Zo hebben ze wat meer weerstand als ze ziek worden bijvoorbeeld. Bij de meeste rassen moet je de ribben kunnen voelen. Bij herder achtige moet je de ribben heel goed kunnen voelen. Ik heb een voorbeeld laten zien dat als je je knokkels voelt dat dat te mager is voor je hond. Voel je vlak naast je knokkels is dat het mooie gewicht. De palm van je hand is te zwaar. Bij een windhond mag je de ribben kunnen zien want die bouw is zo gemaakt. Je hoeft je dus niet precies te houden aan wat er op de zak staat maar voel aan je hond of hij niet te zwaar is. Goede eters lijken altijd honger te hebben maar trap er niet in. Een Labrador kan zich bijvoorbeeld dood eten. Die stopt niet. Daarom zie je veel dikke Labradors. Ze worden slomer en krijgen gezondheidsproblemen. Dus houdt je hond goed op gewicht want dan is iedereen gelukkiger.

  • Bij de anus zitten anaalklieren. Het is een vies onderwerp maar wel belangrijk. Als de ontlasting naar buiten komt gaat dat langs de anaalklieren. Bij bijvoorbeeld verkeerd voer of andere reden kan er teveel in de anaalklieren blijven hangen. Het duidelijkste symptoom die er is is als ze gaan ‘sleetje rijden’. De hond gaat met zijn kont op de grond zitten en schuift zich vooruit. Veel honden maken hun kont ook gewoon schoon als ze hun behoeften hebben gedaan maar als de hond het regelmatig doet kan het een teken zijn. Bij de dierenarts of de trimmer kan je vragen of ze even naar de anaalklieren kunnen kijken. Bij een pup is het wel heel vroeg maar niet onmogelijk. Hier kan je meer over vragen bij je dierenarts.
  • Anus schoon
    Honden met een lange vacht kunnen last hebben dat er wat van de uitwerpselen blijft hangen. Zorg ervoor dat het wordt weg geknipt of schoongemaakt om irritatie of een infectie te voorkomen. Dit kan ook een reden zijn waarom een hond gaat ‘sleetje rijden’.