Laat voorwerpen

De pups vinden altijd wel iets dat op de grond ligt. Vandaar dat we deze oefening doen. Als je het ook thuis wil proberen kan dat zowel binnen als buiten. Leg de voorwerpen die je pup erg interessant vindt op een rij. Loop er eerst langs waar jij direct naast de voorwerpen loopt je pup aan de andere kant. Gaat dat goed kan je pup aan de kant van de voorwerpen nemen. Zorg ervoor dat hij de voorwerpen ziet. Als je er in een stevig tempo langs loopt kan hij niet stoppen om het te pakken. Als je dit herhaalt net zo lang tot hij er geen interesse meer in heeft is de oefening klaar. Als je eerder stopt waarbij hij iets in de bek heeft of er nog steeds achteraan wil en jij in strijd bent is de oefening nog niet geslaagd. Stel je wil gewoon stoppen omdat het niet lukt dan leert de hond daar niks van.

Als je de uitdaging groter wil maken, stel het snel voorbij lopen ging goed, dan kan je er langzaam langs gaan lopen. Stel je doet op een ander moment de oefening nog een keer kan je andere dingen neerleggen zodat hij het wel bij alle voorwerpen doet.

Ga voor of op het voorwerp staan en wacht tot hij klaar is. Dat kan je zien als de hond gaat zitten, liggen met de kop op de grond, kop weg draait of weg loopt maar geen rondje om weer terug te komen.

 

Hieronder zie je de 2 stappen. Blauw ben jij, bruin de hond en zwart zijn de voorwerpen

Stap 1: Jij gaat tussen de hond en de voorwerpen in. Zo kan je je hond blokkeren als hij er naartoe wil gaan of je gaat op het voorwerp staan als dat kan

Stap 2: De hond gaat aan de kant van de voorwerpen en jij de buitenkant

 

Een hondenneus is erg gevoelig. Ze ruiken zelfs nog dingen en dieren die uren geleden daar hebben gelopen. Wat wij niet letterlijk zien en wat vanaf de puberteit gaat beginnen is onder andere het pispaaltje. Waar de een begint met plassen komt de ander er overheen. Ook dat is een punt waar je hond veel stil zal gaan staan om aan te ruiken en straks ook overheen willen plassen. Ook een kat die net aan die boom heeft gekrabd etc. Dat zijn allemaal punten waar je hond stil voor gaat staan. Maar alles wat op de grond slingert moeten ze echt leren te negeren voor hun eigen veiligheid.

De voorbeelden die ik hiervoor noemde mogen ze aan snuffelen als ze het commando ‘vrij’ hebben gekregen. In het centrum zijn genoeg dingen die ze interessant vinden. Door in een lekker tempo te gaan lopen komt de hond in de ‘volgmodus’ en zullen ze niet steeds overal willen snuffelen. Hun staart hangt ontspannen omlaag, de oren zijn plat en ontspannen naar achteren en hun kop is tot de schouderbladen. Denk maar aan als ze op jacht gaan. Als die even daar moet snuffelen en die daar is de jacht sowieso mislukt. Ze moeten elkaar in de gaten houden en als een team samenwerken. Zo zijn jullie samen een team.