Agility

Agility is de Engelse naam voor behendigheid. De bedoeling is dat de hond in zo snel mogelijke tijd een heel parcours aflegt. Er komen sprongen in voor, tunnels, schutting waar de hond hoog overheen moet, een wip, rust voor 4 seconden even blijven liggen en over een plank boven de grond (dogwalk). De hond leert om op de baas te letten en ook op afstand. Bochten naar rechts en links moeten ze zelf kunnen maken, verschillende obstakels nemen terwijl de baas iets verder weg is en negeren wat er buiten het veld gebeurd. Het is een intensieve sport dus de hond is echt goed moe aan het eind van een les.

Best companion doet het als hobby dus gaat het niet om het presteren maar om het groeien tussen baas en hond, beter luisteren en vooral veel plezier samen hebben. Ik ben ook gespecialiseerd in honden gedrag dus bij bepaalde problemen tijdens de training kunnen we ook daarmee aan de slag waar tijd is (vooral op een ochtend). Je hoeft geen cursus gevolgd te hebben als je mee wil doen aan agility maar moet je hond wel aan de volgende eisen voldoen

  • De hond is minimaal 1 jaar
  • Kent het commando 'zit'
  • Kan goed op meer afstand wachten, maar dit oefenen we ook tijdens de lessen
  • Zover je weet heeft hij geen zwakke plekken zoals snel mank lopen e.d.
  • Is erg leergierig en baas gericht
  • Je hond is geen wegloper en luistert goed om bij jou te blijven

 

 

Niveaus

De cursus is verdeeld in 4 niveaus:

Basis: Je werkt aan jouw positie en die van je hond. Samen gaan jullie leren met elkaar te communiceren. Jullie gaan kennis maken met verschillende hindernissen zoals de sprong en tunnel.

Beginners: Er zullen nu parcoursen worden uitgezet en je maakt kennis met verschillende bochten. Deze zijn niet al te makkelijk. Ook hier is het weer nadenken waar je staat en hoe je je hond goed kan sturen.

Gevorderd: Er komen steeds meer hindernissen bij zoals de wip, een verre spring etc. Het parcours wordt steeds moeilijker en daardoor zijn jouw aanwijzingen steeds belangrijker. De afstand wordt steeds verder dus zowel jouw hand signalen als vocale signalen worden steeds belangrijker.

Pro: Alles komt nu bij elkaar. Je weet waar je moet staan en waar je heen moet gaan, welke commando's je geeft en alle hindernissen komen nu in het parcours, inclusief de moeilijke bochten. Er wordt nu ook meer van jullie verwacht. Je kan je hond op verre afstand sturen en de hond weet precies welke hindernis hij moet pakken

Niveau Aantal lessen Kosten
Basis 8 € 132,-
Beginners 10 € 165,-
Gevorderd 10 € 165,-
Pro 10 € 165,-
Losse les 1 € 18,89

Een lessen duren 45 minuten. Het is mogelijk dat de honden even kunnen spelen om te socialiseren. Daarna ga je aan de slag. Iedereen is heel veel aan de beurt doordat de groep wordt opgesplitst. De een gaat aan de slag en de ander met iets anders wat meer focus kost. Zo hoef je dus niet steeds op je voorganger te wachten. De groepen zullen maximaal uit 4 cursisten bestaan per trainer. Zijn er 2 trainers aanwezig is het max 6 en gaat er een groep op een ander deel van het terrein oefenen waardoor er niet teveel prikkels zijn voor de honden. Er is zelfs een mogelijkheid om een oefening te doen buiten het zicht van andere cursisten om even tot rust te komen en eventueel daar een oefening te doen.

Wat heb je nodig:

  • Halsband
  • Een speeltje waar je hond dol op is of snoepjes
  • Korte lijn van max 2 meter die niet zo zwaar is

Wil je een keer een proeflesje meedraaien? Dat is mogelijk. Neem dan contact op

 

Waar bestaat het parcours uit

De toestellen die hieronder staan zijn voor de originele voor wedstrijden. Die gebruikt Best companion niet

Boven en onder op de foto's de sprong die het meest voor komt

Hierboven de slalom. De hond zigzagt tussen de paaltjes door

Tunnel

Wip

Dogwalk

Muurtje. Deze is dicht dus beperkt hun zicht

A-frame/schutting

Verre sprong