Speuren

 • Wanneer
 • Wat ga je doen
 • Wat levert het speuren op
 • Wat neem je mee
 • Waar is de training
 • De training

Wanneer:

Waarschijnlijk 25 november en dat 5 weken lang. Elke zaterdag ochtend om 9:00. Dan is de hond dus al lekker moe en heb jij nog een hele dag voor je.

Wat ga je doen:

Er gaat een persoon zich verstoppen terwijl de hond met de geleider moet wachten. Zodra de persoon verstopt zit geeft de verstopper door via een portofoon dat hij verstopt zit. Dan mag de hond gaan zoeken. Zo zal het elke week steeds uitgebreider worden.

Wat levert het speuren op:

Het leukste voor de hond is het gebruiken van de neus. Het is erg intensief voor de hond. Om beter te snappen hoe intensief: 20 minuten speuren is evenveel als een uur fietsen. Je kan je hond fysiek wel moe maken maar daar ben je langer mee bezig. Leer hoe je je hond aan het werk kan zetten en hij sneller moe zal zijn. Je leert ook beter met je hond te kunnen communiceren wat de band sterker maakt. Zodra je hond iets nieuws kan ben jij ook gelijk trots wat de hond ook weer voelt

Naast dat gaan we in groepen van 6 honden met 2 trainers. Is jouw hond niet erg sociaal dan wordt hij dat wel als hij telkens in deze groep loopt of leert ze te accepteren. Je krijgt als je ergens tegenaan loopt ook advies over gedrag e.d.

Wat neem je mee:

 • Een korte riem met halsband
 • Een tuig
 • Lange lijn van ongeveer 5 meter die over de grond mag slepen
 • 2 geuren van jou, zoals sokken of handschoenen
 • De geur gaat in een zakje die steeds dicht kan
 • Als je met z'n 2 komt ben je sneller weer aan de beurt. Je kan ook een ander helpen

Heb je zelf geen tuig of lange lijn? Voor die 5 weken is het mogelijk om wat te lenen

Waar is de training:

We beginnen altijd op het veld van Best companion. Je mag gewoon op het terrein parkeren. Het adres is Imboslaan 69. De ingang is wel lastig te vinden. Direct naast de spoorlijn loopt het veld. Dus als je van de Harderwijkerweg komt is het over de Imboslaan en direct over het spoor naar links en als je van de kant van de Kanaalweg komt (tussen 2 tankstations) is het vlak voor de spoorweg overgang naar rechts. Je rijdt dat helemaal uit tot je tegen het gebouw van Gelreband aanrijdt. Rechts mag je je auto daar parkeren

De training: 

Het sterkste zintuig van een hond is de neus. Wel 60% gebruikt de hond zijn neus. Daarna komen pas de ogen en oren. Daarom is dit een geweldig leuke sport. Je kan er alle kanten mee op. Wat moet de hond speuren? Dit kunnen allemaal voorwerpen zijn maar ook mensen. Je kan verschillende hoogtes de hond laten speuren. Je kan zelfs de hond trainen dat hij ergens naar moet zoeken waar geen spoor ligt maar waar het voorwerp verderop ligt. Zo ga je dus aan de slag op de manier hoe jij het wil en op je eigen niveau.

We trainen met een tuig omdat met het tuig om de hond mag trekken. Ze kunnen verschil zien met tuig om betekent werken/trekken (wat je de hond zelf aanleert) en de halsband om betekent dat de hond weer netjes met je meeloopt. Doordat de hond mag trekken creëer je veel pit waardoor de hond heel graag wil speuren en de persoon/het voorwerp wil zoeken. Echter is het wel heel intensief. Dus na een spoor krijgt hij even pauze en lopen baas en hond rustig terug naar de groep.