Andar

Deze oefening is fijn bij het leren niet te trekken aan de lijn. Je begint met de hond naast je. Je gaat lopen en waarschijnlijk gaat hij naar voren toe. Op het moment dat hij druk op de riem brengt zeg je ‘nee’. Dat maakt de hond bewust dat druk op de riem ongewenst gedrag is. Het is belangrijk hoe je ‘nee’ zegt want anders komt het heel anders aan. Op de training heb je geleerd hoe. Zodra je ‘nee’ hebt gezegd stuur je de hond terug naast je. In het begin kan je de hulp van de riem gebruiken. Later als ze wat verder zijn leren ze je hand te volgen en zullen ze doordat je wijst naast je komen. Uiteindelijk leert hij dat zodra je 'nee' zegt hij meteen naast je komt te staan. Bij de een duurt het langer als bij de ander. 

Je kan dit opbouwen door de riem steeds korter te nemen waardoor hij steeds netter naast je gaat lopen. Het eerste jaar en in de puberteit is dit echt een hele uitdaging dus neem er echt alle tijd voor en heb vooral geduld. Trekt de hond je vooruit en jij loopt mee duurt het alleen maar langer. Als je hond overprikkeld is stop je met de oefening maar probeer het wel de laatste keer goed te doen zodat ze er wat van hebben geleerd.

Als je maar heel even hebt geoefend mag je d ehojd ook pauze geven. Geef hem het commando ‘zit, kijk en vrij’. Even de ontspanning. Maak met een pup de wandeling daarna zeker niet te lang want de pup is gewoon moe. Liever dat je vaker korte wandelingen doet en dit oefent dan lange wandelingen en hij komt moe en overprikkeld thuis want dan weet je ook wel wat er kan gebeuren: happen uitdagen etc.