Berm

Stel je loopt op een weggetje waar soms auto’s of fietsers rijden. Je geeft het commando ‘berm (of een ander commando die je hebt)’ en wijst ernaar. Daarna het commando ‘zit’ of ‘af’ zodat hij daar blijft. Bij staan kan de hond makkelijk verplaatsen en zo weer op de weg eindigen dus 'zit of af' is veiliger.

Je leert het commando eerst door met een aanloopje naar de berm of stoep te lopen. Vlak voor je bij de stoep of berm bent stop jij en loopt je hond door want die heeft geen idee dat jij ineens stopt. Zodra de poten op de stoep of berm zijn beloon je. Dit doe je een aantal keer. Snapt de hond wat de bedoeling is dan doe je hetzelfde als daarvoor alleen na het belonen zeg je stoep of berm. Dit herhaal je een aantal keer tot je kan zeggen dat de op de stoep/ berm moet voordat hij daar is. Als je dit een aantal keer herhaalt weet je dat hij doorheeft wat de bedoeling is. Wees er zeker van de het makkelijk gaat om naar de volgende stap te kunnen. Ga niet te snel want dat kan leiden naar frustratie en onduidelijkheid.

Ook op een andere plek is elke keer weer moeilijk en ga er vanuit dat ze het niet gelijk goed doen dan de vorige keer.
De volgende stap is dat je het vanuit stilstaand doet. Jullie staan beide op de weg en je stuurt de hond naar de stoep. Zodra hij op de stoep staat beloon je weer. Ook dit herhaal je zo vaak tot hij het goed doorheeft. Nu is het ook een moment om deze oefening op een andere plek te doen.

Gaat dit allemaal goed ga je er wat meer afstand van te maken. Zo bouw je het steeds verder uit en kan je straks op afstand je hond van de weg naar de stoep of berm sturen.

 

Voor de honden die echt de uitdaging leuk vinden kan je ook de hond leren om elke keer de berm in te gaan als er een auto of fiets aan komt. Dat kan je ook benoemen. In het begin benoem je het en uiteindelijk zal je zien dat de hond vanzelf al gaat.