Blijf en wacht verschil

Blijf is jij gaat weg en komt weer terug. Dus voor de hond betekent het dat hij gewoon kan rusten en niet op hoeft te letten. De baas komt vanzelf terug. Deze kan je gebruiken als je de hond in de bench doet voor de nacht of om te rusten. De baas gaat zijn/haar ding doen en als het tijd is om uit de bench te komen komt de baas weer terug.

Om het aan te leren begin je door eerst een stap bij je hond vandaan te gaan en weer een stap terug te zetten. Heeft hij het commando ´zit´ gekregen moet hij daar ook blijven zitten tot je weer naast hem staat. Dus niet liggen of staan.

Geef je alleen het commando blijf of wacht, mag de hond gaan zitten, staan of liggen, als hij maar op dezelfde plek blijft. ´Sta´ is het moeilijkst.

 

Wacht jij gaat even weg. De hond moet dus op blijven letten want er komt nog een vervolg opdracht. Denk hierbij aan ´hier´ en ´volg´ bijvoorbeeld.

Om het aan te leren begin je door eerst een stap bij je hond vandaan te gaan en daarna geef je een volgend commando. Dat kan zijn van ´zit´ naar ´af´, ´hier´, ´volg´ etc. Heeft hij het commando ´zit´ gekregen moet hij daar ook blijven zitten tot je weer naast hem staat. Dus niet liggen of staan.

 

Blijf: Baas gaat weg en komt terug dus hond hoeft niet op te letten.
Wacht: Let op! Er komt een vervolg opdracht.