Blijf

Betekent dat jij terug naar je hond gaat. Dus ‘blijf’, jij loopt weg en jij komt weer terug. Dus als je bijvoorbeeld de hond in de bench hebt ga je weg en kom je weer terug. Of hij zit in de auto, jij gaat even weg en jij komt weer terug. Zo hoeft de hond niet de hele tijd op te letten waar je bent. Zo kan hij in rust in de bench zijn en even zonder jou ook zijn rust momentje pakken. Bij 'wacht' is dat wel zo. Daar komt een vervolg opdracht zoals 'hier of volg'.

Deze oefening begin je als hij het commando 'zit' kent en je kan gaan staan zonder dat je hond opstaat. Je oefent het commando 'blijf' door hem naast je in 'zit' te zetten. Hij moet blijven zitten. Je zet een stapje terug en beloont je pup. Maar hij moet wel nog in zit zijn. Is hij dat niet zeg je niks, help je hem in zit en beloont hem dan. Zo krijg je dus niet een hond die gelijk op je springt zodra je weer bij hem terug komt. Zo is dat ook met thuis komen etc. Gaat het minimaal 3 keer goed dat als je van hem weg stapt en je weer terug komt kan je letterlijk een stapje verder bij hem vandaan. Op deze manier kan je het steeds verder uitbreiden. Lukt het een keer niet? Geef hem dan een commando waar hij wel naar luistert en eindig de oefening. Je wil het liefst de oefening eindigen dat hij als laatste het helemaal goed heeft gedaan. Wordt je hond dus moe of helemaal afgeleid dan kan je de oefening beter stoppen.

 

Uiteindelijk heb je 2 oefeningen: hoe lang en hoe ver kan je bij je hond vandaan

Je bent nu vooral bezig geweest met hoe ver je bij je hond vandaan kan. Nu ga je kijken of je hond ook kan blijven als je wat langer bij hem vandaan bent. Ga daarvoor wel een paar stapjes terug want dit is wel moeilijker. Als het niet lukt, raak dan vooral niet gefrustreerd maar ga dan een stapje terug. Blijkbaar is het te moeilijk of snapt hij het niet omdat je in een andere omgeving bent.