Eten volgen en hier

Voor het eten geven neem je de bak met eten in je handen. Je houdt de bak vlak voor de neus waardoor hij het kan ruiken. Je loopt naar achter zodat de pup je volgt. Als je dit regelmatig herhaalt kan je zo het commando 'hier' leren als hij voor je staat. Terwijl je naar achter loopt zorg je ervoor dat het hele lichaam recht voor je is. Zo wil je tenslotte dat hij voor je komt. De eerst keren mag hij het eten al hebben als hij je volgt en rustig is.

Als je merkt dat hij het echt doorheeft ga je meer van hem vragen. Als hij netjes voor je staat geef je het commando 'zit'. Deze moet hij wel al kennen voordat je deze oefening doet. Zodra hij netjes voor je zit doe je de bak in een rechte en vloeiende beweging naar beneden. Schiet je pup op je af dan haal je de bak weer recht naar boven of houd je hem tegen bij de borst. Zodra je geen weerstand meer voelt laat je hem los en geef je hem tegelijkertijd het commando dat hij mag eten. Ook dit breidt je steeds verder uit doordat hij langer moet wachten uit zichzelf terwijl de bak op de grond staat. Een groot voordeel hiervan is dat hij daardoor ook minder snel ons eten zal pakken. Maar dat is geen garantie. Leer je hond dus dat hij alleen op commando mag eten.

Een ander iets wat je hem kan laten doen is dat hij leert om je aan te kijken. Dit vergroot de band want jullie hebben echt contact met elkaar. Hij hoeft niet per se te zitten tenzij dat er al goed in zit. Het commando 'sta' gaat ook later in de cursus nog komen.