Groeten hond

Mens groeten met hond

Je komt aanlopen en wil even een praatje met iemand maken. Zorg ervoor dat jouw focus eerst ligt bij je hond. Zet hem in zit en dan kan je het gesprek beginnen. Vraag in het begin nog niet teveel van je hond want 1 minuut wachten met een andere hond in zijn gezichtsveld is al heel wat. Let ook op de lichaamstaal. Als een van de honden schuin naar de hond gaat staan zegt hij dat hij niet geïnteresseerd is. Als hij gaat liggen is hij ontspannen en gaat niet in op het gedrag van de andere hond. Als het goed is zal de andere hond dit gedrag kopiëren.

Heb je 2 honden die echt naar elkaar toe willen kan het ook helpen om een hond om te draaien zodat ze geen oogcontact kunnen maken. Zonder oogcontact is er geen uitdaging. 

Zo is iedere keer weer een ander scenario van hoe het zal gaan. De ene hond is zo en de ander is zo. Als je een hond hebt die veel observeert kan je meer verwachten dat die zal blijven zitten en vaak zal gaan liggen. Die observeren de omgeving in de rust en hoeven niet altijd actie. Zeker als er geen leeftijd genoten zijn.

Tijdens de oefening hebben we geoefend dat beide honden in ‘zit’ moeten zijn voor je weer verder loopt. In de praktijk is dat natuurlijk anders. Dit was een oefening zodat je hond leert om geduldig te wachten. Dus niet om je heen te lopen, naar de andere hond trekken etc. Doordat je pas wegloopt als de hond in zit is eindig je de oefening in rust en wat de bedoeling is zodat hij het de volgende keer weer zal doen.

De rechter hond maakt geen oogcontact waardoor het makkelijker voor de andere hond is om netjes te blijven zitten. De honden zijn nu beide in zit aan een ontspannen lijn dus mag je gaan lopen

Hier is er wel oogcontact dus is het moeilijker. De rechter hond zit wel ontspannen doordat beide poten aan een kant zijn. De andere hond ruikt waarschijnlijk iets waardoor ze gaat trekken