3 stappen van trainen

Je gaat met voerbeloning in 3 stappen aan het werk. Dit hebben we tijdens de les niet helemaal behandeld omdat het zo makkelijker uit te leggen is.
Stap 1: Met het voertje in je hand leidt je de hond de richting die je op wil. Ze moet hem dus eerst helemaal goed uitgevoerd hebben voor je naar de volgende stap gaat. Na 5-7 keer doe je precies hetzelfde, maar dan met het voertje in je andere hand. Je hond volgt dus een lege hand. Meteen nadat ze het goed heeft uitgevoerd beloon je met je andere hand. Zo leert ze dus jouw lege hand te volgen. Zorg ervoor dat je daarna gelijk je hond beloont.

Stap 2: Nu geef je het commando met je hand die leeg is. De afstand tussen de lege hand en de hond wordt steeds groter, het hand commando wordt steeds korter en je gaat het commando nu benoemen. Neem hier ook goed de tijd voor om te oefenen want hier kunnen een aantal dagen tot weken in gaat zitten, afhankelijk van hoeveel je traint. Je wil echt dat je hond het foutloos kan en op steeds meer afstand.

Stap 3: Hier leert de hond echt de oefening en focus je je op het commando en het netjes uitvoeren ervan. Op het moment dat je de een commando wil geven zeg je het eerst en direct daarna doe je het hand commando. Zo leert de hond ook het verbale commando. Dit blijf je herhalen tot de hond het al aan het uitvoeren is voordat je het handcommando hebt kunnen geven. Als dit goed gaat weet je dat hij het commando volledig snapt. Dit kan behoorlijk lang duren. Houdt rekening met wel 3 - 6 weken. Maar ook weer afhankelijk van hoe vaak je traint en het karakter van je hond.