Uitdagingsoefening

Uitdagingsoefening: Hier ga je je pup thuis uitdagen tot spelen. Jij als roedelleider begint het spel. Dat doe je door je pup rustig weg te duwen, het vel van de pootjes te pakken, in het nekvel een beetje trekken of met je handen op de grond te slaan met je ellebogen op de grond en billen omhoog, dat lijkt op de speelboog en is een uitnodiging om te spelen. Dit klinkt allemaal een beetje gek en onlogisch maar dit is hoe honden het onder elkaar ook doen. Je zal merken dat je pup er op ingaat. Hij zal naar je gaan happen en mee willen spelen.

Het doel van deze oefening is dat je de pup grenzen leert met spelen met jou. Wat zijn voorbeelden wat te ver gaat tijdens het spelen:

  • De pup bijt je te hard
  • Hij raakt helemaal door het dolle heen dat hij niet meer rustig kan worden
  • Gaat jouw kleren of spullen pakken
  • De grom wordt te fel

Als de pup dit laat zien breng je hem even in zit. Wacht tot de pup gekalmeerd is en ga dan weer door. Als de pup rustig is gaat de kop naar beneden, misschien een zucht en voel je dat de pup schakelt naar de rust. Het is belangrijk dat je wel even doorgaat met spelen zodat je het eindigt wanneer de pup het goed doet. Stop op het moment dat het goed gaat. Zo eindig je de oefening goed waardoor de pup er wat van heeft geleerd.