Vrij aan de lijn en helemaal vrij

Voor duidelijkheid is het belangrijk om 'vrij' te benoemen zodat de hond weet wanneer het tijd is om te volgen en wanneer hij even zijn behoeften kan doen of lekker mag spelen en rennen.
Eerst geef je het commando ‘zit’, daarna oogcontact en dan ‘vrij’. Hij heeft dan even aandacht voor jou en is niet gefocust op het loslopen voor dat moment en ziet niet waar alle honden enz. zijn. 

Verschil tussen vrij aan de lijn en helemaal vrij
Vrij en vrij aan de lijn is hetzelfde. De hond mag niet uitvallen, niet weglopen/trekken aan de lijn, niet achter katten aan gaan enz. Als de pup vrij heeft aan de lijn mag je even meelopen zodat hij zijn behoefte kan doen, even snuffelen met een andere hond etc, maar zonder te trekken. Het enige verschil is dat de hond niet weg kan door de riem. Maar veel honden reageren anders als ze aan de lijn zitten. De een is banger, de ander valt uit en weer de ander voelt zich juist veilig. Dit is omdat ze een korte ruimte hebben en niet kunnen vluchten. Als een hond niet kan vluchten gaat hij vechten, vermijden of ontwijken. Je wil naar de acceptatie toe om het zo positief te kunnen eindigen.