Wacht bij stoep

Het is enorm belangrijk dat je hond het verschil weet tussen de weg en op de stoep. Op de weg mag de hond alleen als de baas het zegt, verder altijd op de stoep. Je kan zelf kiezen of je je hond in zit of sta laat wachten voor de stoep. Let erop dat er ongeveer een stoeptegel tussen de stoeprand en de hond zit. Stel hij ziet iets aan de overkant en schiet naar voren dan heb je nog ruimte om hem op te vangen of terug te sturen.

Je hebt niet altijd zicht op de weg. Soms moet je op de weg staan om te kunnen zien of er niks aankomt. In deze situatie geef je na het commando 'zit' of 'sta' het commando 'wacht' zodat hij echt op de stoep wacht zodat jij de ruimte hebt om te kijken of er niks aankomt. Je kan de uitdaging ook groter maken als hij zo goed luistert (en zeker eerst oefenen op een plek waar geen auto's komen) jij de weg steeds verder opgaat en hij moet wachten. Zodra je een commando hebt gegeven mag hij pas komen.

 

Voor honden die heel erg op de bal of stokken gericht zijn en je neemt het wel eens mee voor onderweg is er nog een leuke uitdagende oefening. Oefen het eerst op een weg waar niks of nauwelijks iets aankomt. Je speelt en of traint met je hond en gooit dan ineens expres de bal of stok op de weg. Vlak voor hij de weg opschiet (dus dat hij nog wel de tijd heeft om af te remmen en te stoppen) zeg je 'wacht'. Pas met jouw toestemming, het liefst eerst oogcontact met jou maken, mag hij op commando de bal of stok pakken.

Wil je dan nog een stap verder, maar dat is echt heel lang oefenen, kan je ook nog leren na het pakken van de bal of stok, of gewoon als gehoorzaamheid, kan je je hond naar de overkant sturen terwijl jij blijft staan aan de ene kant. Oefen ook dit eerst heel goed op een plek waar geen of nauwelijks verkeer is. Pas als je zeker weet dat je hond écht luistert kan je het op verschillende plekken oefenen.