Wacht

Betekend: Let op, er komt nog een opdracht. Je hond moet jou in de gaten houden. Het vervolg commando kan zijn volg, hier etc.

Hij leert hierbij geduld te krijgen, ook met afleiding.

Hoe leer je het aan:
Je geeft het commando 'zit' en ‘wacht’ terwijl je ook het hand commando geeft (foto onderaan) en loopt naar achter. Zodra je dat hebt gezegd sta je rechtop en zet je een stap bij je hond vandaan. Je staat rechtop omdat je anders onzeker en twijfelend over komt voor je hond en gaat dan juist staan of andere dingen doen. Reageert je hond niet of nauwelijks als je een stap wegzet kan je nog een stapje weg zetten.  Ga bij hem vandaan, wacht een paar seconden en dan kan je hem roepen.
Je bouwt het op dus verwacht niet dat hij ineens blijft zitten op een afstand van 5 meter. Je gaat letterlijk in stapjes werken. Eerst een stapje bij hem vandaan, dan 2 als het bij 1 stap heel goed gaat en je merkt dat hij het echt doorheeft. Vaak kan je na de 2e of 3e stap ineens meer stappen zetten of grotere omdat hij snapt wat de bedoeling is. Is 3 meter bijvoorbeeld te ver dan ga je de volgende keer minder ver bij hem vandaan. Gaat het 3 keer goed dan ga je naar de volgende stap. Zo bouw je dit op. Je wil dus niet te snel gaan want juist als het zo goed gaat beloon je je hond vaker wat hem zelfvertrouwen geeft en motivatie om door te gaan.

 

Zit

Wacht

Train je met brokjes of het voer? Oefen dan eerst het commando met daarna steeds te belonen. Als hij hem goed doorheeft oefen je met een lege hand. Dus je geeft een duidelijk hand commando. Als het commando goed is uitgevoerd zeg je 'Goed zo, braaf' etc. en daarna geef je het brokje. Op deze manier kan je al snel afbouwen met het brokje waardoor hij het ook zal doen als je 'Goed zo, braaf' etc. zegt.

Je begint met het commando ´zit´ en ´wacht´ omdat het op die manier makkelijker is om aan te leren. Later kan je ook het commando 'sta' of 'af' geven en dan ´wacht´. Maar als je alleen 'wacht' zegt mag je hond gaan zitten, staan en liggen, als hij maar op die plek blijft.

Als het thuis goed gaat betekent het niet dat het tijdens de les ook goed gaat. Hier zijn allemaal geuren die afleiden, andere honden, mensen etc. Tijdens de les al helemaal niet met al die afleiding om zich heen. 

Stappen in het kort:

  • Zit met hand commando
  • Wacht met hand commando
  • Loop rechtop achteruit
  • Commando 'hier' en kan je met je wijsvinger naar de grond wijzen als hand commando
  • Of commando 'volg'
  • Gaat het commando 'wacht' 3 keer achter elkaar goed dan zet je nog een stap verder